Nieuws/Financieel
252398406
Financieel

Opstomende zeevracht toont herstel economie

De laatste scheepstarieven geven hoop op economische groei. De Baltic Dry Index, graadmeter van verschepingstarieven voor droge bulkgrondstoffen, is deze maand naar een record gegaan.

Deze index voor de bezetting van ingehuurde vrachtschepen wordt gezien als een internationale indicator van economische groei.

De index steeg met 257% in juni, aangevoerd door de vraag uit China waar bedrijven langzaam uit lockdowns komen. Midden mei stond de index nog op zijn dieptepunt, maar ging begin dit jaar al met 50% terug. De barometer staat nu op het hoogste punt sinds oktober 2018.

Auto’s en woningbouw

De aanjager van de index blijkt momenteel vooral de vraag naar ijzererts, de basis voor staalproductie, die weer wordt gebruikt in infrastructuur, auto-, bedrijfs- en woningbouw.

De bestaande Chinese voorraden aan ijzererts waren vanwege de lockdowns en de ingezakte interne vraag naar het laagste punt in drie jaar tijd gegaan.

De Baltic Dry Index bewoog afgelopen kwartalen mee met de signalen van de bezegeling van de eerste fase van een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.