Financieel/Ondernemen
2524309
Ondernemen

Column: Maand van waarheid

Politiek wordt het de komende maanden spannend. De begrotingsbehandelingen beginnen volgende maand en zijn de eerste echte test voor de coalitie. Tot nu toe voerden ze vooral plannen uit van het vorige kabinet. Om de eigen plannen nog te realiseren moeten ze opschieten. De vraag is of de coalitie deze spanning aankan. Dit wordt de maand van de waarheid.

Het wordt met name spannend voor de plannen van staatssecretaris Snel. Hij moet op korte termijn de reparatie van de vermogensrendementsheffing en de fiscale eenheid voeren. Ook op het pensioen- en zzp-dossier moet het kabinet doorpakken.

Het verkorten van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte lijkt bijvoorbeeld helemaal van de politieke radar te zijn verdwenen. Net als het plan uit het regeerakkoord om scholings- en ontwikkelingskosten makkelijker te verrekenen met de transitievergoeding.

We hebben nog maar een paar maanden voordat de verkiezingsstrijd weer losbarst. Ik roep het kabinet op om deze tijd verstandig te gebruiken. De focus niet alleen op de begrotingsbehandelingen te leggen, maar ook met wetgeving te komen. Laten we niet treuzelen en eindelijk beginnen met de hoognodige fiscale en arbeidsmarkt hervormingen.