Nieuws/Financieel
2524570
Financieel

Aftellen naar besluit Trump over importtarieven China

Beleggers kijken met argusogen naar het Witte Huis waar donderdag de Amerikaanse president Donald Trump het licht op groen kan zetten om nieuwe Amerikaanse importheffingen op Chinese producten door te laten voeren.

Teeuwe Mevissen, econoom bij Rabobank, benadrukt dat vandaag de deadline afloopt voor Amerikaanse bedrijven om te reageren op de eerder samengestelde lijst van $200 miljard aan Chinese goederen waar mogelijk snel tarieven op zullen worden geheven.

Mevissen wijst er op dat Trump uiteindelijk het besluit neemt of en wanneer de importtaks wordt doorgevoerd en welke tarieven worden opgelegd op de Chinese producten. „Naar verwachting zal Trump inzetten op een veel lager bedrag dan $200 miljard om zo de gesprekken met China weer op de gang te brengen.”

De Chinese regering heeft al gedreigd om gelijk met sterke tegenmaatregelen te gaan komen zodra Amerika er voor kiest om de handelsvete verder op te gaan voeren. „De kans op een verdere esclatie van de handelsvete neemt steeds verder toe”, stelt Mevissen.

Beide economische grootmachten liggen al geruime tijd in de clinch, waarbij de VS zich onder meer druk maakt om vermeende bedrijfsspionage van China vooral bij technologie en de strenge restricties ie gelden voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met China.

Eerder dit jaar heeft Amerika al voor lager bedrag importheffingen op Chinese producten in werking laten treden.