Nieuws/Financieel
2524595
Financieel

Weg vrij voor overname Ilva door Arcelor

Rome - Staalgigant ArcelorMittal heeft een akkoord gesloten met Italiaanse vakbonden over de voorwaarden voor de overname van staalfabrikant Ilva. Daarmee staakt vicepremier Luigi Di Maio zijn verzet tegen de inlijving, waardoor de weg naar de overname open ligt.

De bonden en ArcelorMittal zijn het eens geworden over het aantal werknemers dat na de overname aanblijft. Het akkoord voorziet ook in een fonds van 250 miljoen euro, bedoeld om werknemers aan te moedigen vervroegd ontslag te nemen.

ArcelorMittal, met beursnotering in Amsterdam, kwam vorig jaar als meest geschikte overnamepartij uit de bus voor Ilva. Die onderneming kwam in acute geldnood na een groot vervuilingsschandaal rond haar grootste staalfabriek in de Zuid-Italiaanse stad Taranto.

Di Maio eiste eerder dit jaar een onderzoek naar vermeende onrechtmatigheden bij het biedingsproces op Ilva. Hij noemt het tegenhouden van de deal nu ,,niet in het publieke belang''. Di Maio's Vijfsterrenbeweging pleitte in het verleden voor de volledige sluiting van de Ilva-fabriek in Taranto.