Nieuws/Financieel
252571590
Financieel

'Cijfers en spanningen beheersen beursweek'

Amsterdam - De aandelenbeurzen maken zich op voor een drukke cijferweek. Zowel binnen als buiten Nederland is het druk met bedrijven die de boeken openen. Bovendien kijken de markten uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. Verder houden beleggers nog altijd de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China in de gaten.

Daar komen de spanningen rond Iran bij. Sinds dat land een onder Britse vlag varende tanker enterde, zijn de olieprijzen flink gestegen. Een groot deel van de olie die vanuit het Midden-Oosten naar Europa, de Verenigde Staten en Azië wordt vervoerd gaat door de Straat van Hormuz, waar Iran nu de confrontatie aangaat. De Britten zouden Iran sancties willen opleggen en hebben de zaak ook bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangekaart.

Op het Damrak komen een aantal zwaargewichten als Philips, Randstad, RELX en Unilever met halfjaarcijfers. Ook een reeks andere bedrijven geeft een handelsupdate, waarbij het zwaartepunt op donderdag ligt. Ook elders in Europa zijn er autobedrijven (onder meer PSA, Daimler en Renault), luxemerken als Hermès en Christian Dior en banken als UBS, Deutsche Bank, Banco Santander die met kwartaalcijfers komen. Ook Unilever-concurrent Nestlé geeft een kijkje in de boeken.

ECB

Ook uit de Verenigde Staten komt weer een vloedgolf aan bedrijfscijfers. Onder meer Coca-Cola, Harley-Davidson, Caterpillar, AT&T, Facebook, Twitter, Amazon, Alphabet, Ford, Tesla en McDonald's staan daardoor deze week volop in de aandacht.

Op macro-economisch gebied trekt het rentebesluit van de ECB de aandacht. Er wordt rekening mee gehouden dat ECB-voorzitter Mario Draghi nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie in de eurozone aankondigt. Verder zijn er volop inkoopmanagersindexcijfers die deze week naar buiten komen. Ook gegevens over het Duitse ondernemersvertrouwen en de Amerikaanse economische groei staan op de agenda.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 571,84 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 809,61 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 27.154,20 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,6 procent tot 2976,61 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,7 procent tot 8146,49.