Financieel/Geld
2537487
Geld

Bijsluiter complexe financiële producten zelf te complex

Lees voor gebruik de financiële bijsluiter.

Lees voor gebruik de financiële bijsluiter.

Groningen - De verplichte financiële bijsluiter bij complexe financiële producten, bedoeld om die producten begrijpelijker te maken, is zelf ook te complex. Dat concludeert Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen in een promotieonderzoek.

Lees voor gebruik de financiële bijsluiter.

Lees voor gebruik de financiële bijsluiter.

Volgens haar zijn deze documenten ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van. Complexe financiële producten zijn zogeheten combinatieproducten waarbij belegd wordt, zoals beleggingsfondsen en levensverzekeringsovereenkomsten met een beleggingscomponent. „Een groot deel daarvan is ongeschikt voor consumenten. Ook het leveren van informatie helpt daar weinig aan”, stelt De Jager.

Daarbij zijn de bijsluiters vaak niet begrijpelijk: te veel technische termen, lange zinnen en moeilijke woorden. Volgens De Jager kan de informatie begrijpelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld met eenvoudig taalgebruik en plaatjes in plaats van tekst.

Ze onderzocht tien verschillende Nederlandse, Duitse, Engelse en Europese informatiedocumenten. De woekerpolis- en effectenleaseaffaires zijn spraakmakende voorbeelden waarbij veel mensen geld verloren door financiële producten die ze niet begrepen.