Nieuws/Financieel
2540902
Financieel

Gemengd beeld op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag zonder grote bewegingen gesloten. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China bleven de gemoederen bezighouden. Het sentiment onder beleggers werd verder beïnvloed door het vooruitzicht van mogelijke nieuwe belastingverlagingen. Ook de komst van orkaan Florence zorgde voor beweging.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 25.857,07 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging juist 0,2 procent omhoog tot 2877,13 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent in tot 7924,16 punten.

De Republikeinen broeden in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen op een nieuw pakket belastingverlagingen. Dat wordt naar verwachting deze week wereldkundig gemaakt. Het gaat om een aanvulling op de belastingverlagingen van president Donald Trump.

Voor het weekend dreigde Trump met meer importtarieven. Hij sneerde dit weekend op zijn Twitteraccount in de richting van Apple. De techreus zakte 1,3 procent.

Alibaba

Tesla steeg 8,5 procent. Vrijdag werd bekend dat twee belangrijke managers opstapten, waarop Tesla dik 6 procent verloor. Topman Elon Musk kondigde maandag de nodige wijzigingen aan in het bestuur van de onderneming. Ook blikte hij in een interne brief aan medewerkers vooruit op een ,,fantastische" rapportage over het derde kwartaal.

De Chinese webwinkel Alibaba, die in New York genoteerd is, verloor 3,7 procent. Topman Jack Ma, die een fortuin vergaarde met de onderneming, kondigde aan het bedrijf volgend jaar te zullen verlaten.

CBS maakte bekend dat Leslie Moonves per direct uit zijn functie als topman is ontheven. Het televisienetwerk zakte 1,5 procent. Het vertrek van Moonves volgt op nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag. Techbedrijf Snap ziet zijn op zijn beurt hoofd strategie Imran Kahn vertrekken. Het bedrijf achter de app Snapchat verloor 1,9 procent.

Euro

Mogelijk donderdag al komt orkaan Florence aan land in het oosten van de VS. Verzekeraars als American International Group en Travellers gingen tot 1,9 procent omlaag terwijl klusketens als Home Depot en Lowe's tot 2,6 procent stegen.

De euro was 1,1595 dollar waard tegen 1,1603 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 67,56 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 77,41 dollar per vat.