2542846
Geld

Gewonnen ton niet opgehaald, geld naar goed doel

Miljoenenprijzen worden doorgaans wél opgehaald.

Miljoenenprijzen worden doorgaans wél opgehaald.

Amsterdam - Een gelukkige loterijwinnaar heeft de kans op een fortuin aan zijn of haar neus voorbij laten gaan. Met een lot dat in Zaandam is gekocht voor de trekking van 10 september 2017 is €100.000 gewonnen. De prijswinnaar had tot maandag om zich te melden, maar dat is niet gebeurd.

Miljoenenprijzen worden doorgaans wél opgehaald.

Miljoenenprijzen worden doorgaans wél opgehaald.

De 100.000 euro wordt nu verdeeld over sportkoepel NOC*NSF, 18 goede doelen en de Nederlandse staat. Dat is wettelijk zo vastgelegd.

Het gaat om het lot met het lotnummer BN 18253. Dat is sinds dinsdag dus helemaal niets meer waard. Als de eigenaar zich vandaag toch nog meldt, is het jammer maar helaas. „Dat is nou eenmaal zo, al onze loten zijn een jaar geldig. Dat staat in de vergunning en alle voorwaarden”, legt een woordvoerder van de Nederlandse Loterij uit.

De niet opgehaalde geldprijs van een ton is mogelijk de grootste die prijswinnaars ooit hebben laten liggen, zegt de woordvoerder. „Vorig jaar had iemand een auto bijna niet opgehaald, maar een paar dagen voor de vervaltermijn meldde diegene zich toch nog.”

Los lot

Het gebeurt vaker dat prijswinnaars hun lot niet incasseren, al gaat dat meestal om kleinere geldprijzen. Vooral mensen die een los lot in de winkel kopen, kunnen het kwijtraken en zo niet doorhebben dat zij in de prijzen zijn gevallen.

De BankGiro Loterij en de Postcode Loterij kennen dit probleem niet, omdat het niet mogelijk is om mee te spelen zonder contactgegevens achter te laten.