Nieuws/Financieel
2545008
Financieel

Wall Street hoger na koude start

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag na een lager begin in de plus. De aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China hingen nog altijd boven de markt, met dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump over nieuwe miljardenheffingen. Over onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Canada kwamen juist positievere berichten naar buiten.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent hoger op 25.997 punten. De bredere S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 2888 punten. Schermenbeurs Nasdaq kreeg er eveneens 0,4 procent bij tot 7958 punten.

De handelsperikelen tussen de VS en China blijven beleggers bezig houden. Trump dreigt met nieuwe heffingen op goederen uit China, bovenop de eerder aangekondigde tarieven. De vrees bestaat dat de oplopende handelsoorlog tussen beide economische grootmachten negatief uitpakt voor de wereldeconomie en het bedrijfsleven.

Tesla

De onderhandelingen tussen Canada en de VS over een nieuw handelsakkoord lopen nog. Afgelopen weekeinde waren de gesprekken opnieuw constructief, zei de Canadese minister van Internationale Handel Chrystia Freeland. Zij sprak met haar Amerikaanse evenknie Robert Lightizer.

Bij de bedrijven stond Tesla wederom in de belangstelling. Topman Elon Musk kondigde aan dat er minder verfkleuren zijn te kiezen voor Tesla's om zo het productieproces simpeler te maken. Zakenbank Nomura kwam met een afwaardering voor Tesla en een forse verlaging van het koersdoel, vooral vanwege het vreemde gedrag van Musk de afgelopen tijd. Het aandeel verloor 4 procent.

Sonos

Chipbedrijf Integrated Device Technology (IDT) beleefde een flinke koerssprong en steeg bijna 11 procent. Het uit het Californische San Jose afkomstige IDT wordt voor 6,7 miljard dollar in contanten overgenomen door het Japanse chipconcern Renesas.

Speakermaker Sonos opende voor het eerst de boeken sinds de beursgang begin augustus. De getoonde cijfers vielen niet in goede aarde bij beleggers en het aandeel Sonos kelderde haast 20 procent.

Olie

Techreus Apple kreeg van analisten van UBS een hoger koersdoel op de vooravond van de presentatie van zijn nieuwe iPhones. Het aandeel steeg 2,3 procent.

De euro was 1,1590 dollar waard tegen 1,1588 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,8 procent tot 69,44 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent meer op 79,02 dollar per vat.