2546202
Financieel

Grote bedrijven helpen mkb bij Brexit

Aalsmeer - Bedrijven die direct of indirect geraakt worden door de Brexit, kunnen vanaf woensdag met vragen of hulp terecht bij een standaard groepje experts. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland en het ministerie van Economische Zaken hebben de zogeheten Brexit-buddies gelanceerd

De Brexit-buddies zijn ingesteld voor de ruim 35.000 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die contacten onderhouden met het Verenigd Koninkrijk en geen ervaring hebben met handel met landen buiten de Europese Unie. Dat verandert na 29 maart als het Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales zich afscheiden van de EU.

Op dit moment blijkt slechts 18% van de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk voorbereidingen te hebben getroffen voor de Brexit. ,,Het zijn vooral mkb-bedrijven die de gevolgen van de veranderende handelsraltie straks flink gaan merken”, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. ,,Het midden- en kleinbedrijf kan hierbij van grote wereldwijde spelers leren waar in je keten de Brexit terugkomt.”

Bijeenkomsten

Aan het Brexit buddy-initiatief doen onder andere de douane, werkgeversorganisatie AWVN en verladersorganisatie Evofenedex mee. Maar ondernemers kunnen ook grote bedrijven als Dutch Flower Group, Rabobank, PostNL, Heineken ABN-Amro en accountants- en adviesbureaus PwC en KPMG doen mee aan het project. Zij staan op een aantal bijeenkomsten klaar om praktische vragen van mkb’ers te beantwoorden, de eerste op het Nationaal Export Event op 3 otober.

De partijen zijn bijeen gebracht door MKB-Nederland en VNO-NCW. ,,Ondernemers nemen vaak het meest aan van andere ondernemers”, zegt Jacco Vonhof, de kersverse voorzitter van MKB-Nederland. ,,Daarom hebben wij een netwerk van experts bij elkaar gebracht uit het bedrijfsleven dat het mkb wil helpen met praktische vragen over Brexit.”