Financieel/Ondernemen
25507
Ondernemen

Duizenden rentecontracten onder de loep

De zes banken die werken aan de compensatieregeling voor ondernemers met rentederivaten nemen in totaal ongeveer 24.000 contracten onder de loep. Dat meldde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag.

Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank beloofden eerder dit jaar coulant om te gaan met gedupeerde ondernemers. Zij gaan nu alle dossiers die binnen het herstelkader vallen toetsen, ook als de betreffende klanten eerder al compensatie hebben ontvangen. In totaal gaat het om circa 19.000 verschillende klanten, voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf.

Rentederivaten zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich konden indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.

De banken informeren klanten in december en januari over het proces. De verwachting is dat de eerste compensatievoorstellen begin 2017 worden gedaan. Externe beoordelaars controleren daarbij of de banken het herstelkader goed uitvoeren.

De stichting Renteswapschadeclaim wees er maandag op dat zo'n tweeduizend bezitters van renteswaps voor 30 juni zelf in actie moeten komen. Daarbij gaat het om bezitters van contracten die voor 1 april 2011 zijn afgewikkeld.