Nieuws/Financieel
2554167
Financieel

ING voor uitleg naar Kamer

ING-topman Ralph Hamers

ING-topman Ralph Hamers

Den Haag - ING mag binnenkort uitleg komen geven in de Tweede Kamer over het gigantische witwasschandaal waar de organisatie bij betrokken is. Parlementariërs willen van de oranje bank horen hoe het zo mis kon gaan.

ING-topman Ralph Hamers

ING-topman Ralph Hamers

De bank moet meer dan driekwart miljard euro aan justitie betalen omdat er via de organisatie op grote schaal geld witgewassen kon worden. De tweede man van ING is, na druk uit de maatschappij en politiek, opgestapt, maar voor veel Kamerleden is de kous daarmee nog niet af. Ze willen dat de ING-top publieke verantwoording af komt leggen in een hoorzitting.

Hamers en Wijers

Het is door de woordvoerders Financën van de verschillende partijen nog niet besloten wie er precies wordt uitgenodigd voor de hoorzitting over het witwasschandaal. Er wordt gedacht aan topman Ralph Hamers en president-commissaris Hans Wijers.

Die laatste mag in elk geval naar het parlement komen voor weer een ándere hoorzitting. Die ondervraging gaat over wat de bankensector geleerd heeft tien jaar na de val van Lehman Brothers. Ook die hoorzitting moet nog ingepland worden, maar komt er in elk geval, zo hebben de woordvoerders Financiën afgesproken. Wijers heeft dus minstens één uitnodiging op zak om zich te komen verdedigen tegenover boze Kamerleden.

Vragen

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil op zijn minst dat Hamers uitgenodigd wordt voor de hoorzitting over het witwasschandaal. Hij heeft hem genoeg te vragen. „Waarom wilde hij een miljoen meer verdienen toen hij al wist dat onder zijn verantwoordelijkheid de bank meewerkte aan strafrechtelijke overtredingen?” De sociaaldemocraat vraagt zich, net als andere politici, af waarom Hamers niet zelf is opgestapt.

ING ligt sowieso onder de loep van Den Haag. Niet alleen oppositiepartijen, maar nu ook coalitiepartij CU, vraagt zich af of de overheid niet een andere huisbank moet nemen.