Nieuws/Financieel
2561929
Financieel

’Britse bedrijven betalen recordbedrag aan dividend uit’

Shell keert miljarden aan dividend uit.

Shell keert miljarden aan dividend uit.

Amsterdam - De honderd grootste Britse bedrijven betalen dit jaar een recordbedrag van 88,6 miljard pond (€103 miljard) aan dividend uit aan hun aandeelhouders. Het Nederlands-Britse Shell keert het meeste uit: £11 miljard (€12,8 miljard).

Shell keert miljarden aan dividend uit.

Shell keert miljarden aan dividend uit.

Dat meldt de Mail on Sunday op basis van onderzoek van beursplatform AJ Bell.

Voor de financiële crisis, in 2007, keerden de 100 grootste bedrijven £49 miljard uit. Dat bedrag is nu dus bijna verdubbeld. Voor 2019 verwacht AJ Bell een nieuw record van £92,7 miljard.

Veeleisend

De winst van de grote bedrijven is sinds 2007 met 46% toegenomen. De uitkering van dividend echter met 81%. De Britse bedrijven zouden dit jaar extra veel uitkeren omdat de rente laag staat, de pond zwak is en aandeelhouders veeleisender worden.

Van alle grote Britse bedrijven maakt het deels ook Nederlandse Shell dit jaar het meeste over naar zijn aandeelhouders: £11 miljard, bijna €13 miljard.

Mogelijk betaalt de oliereus daar dit jaar voor het laatst belasting over: de Nederlandse regering is voornemens de dividendbelasting te schrappen, ondanks de brede kritiek die er tegen dit plan leeft.