Nieuws/Financieel
25654655
Financieel

Column: omslag naar waarde-aandelen

Instagram-moeder Facebook is een typisch groeiaandeel.

Instagram-moeder Facebook is een typisch groeiaandeel.

Als je een beetje door de ruis van de dag heen kijkt, hebben aandelen deze maand niet bijster veel gedaan. De toonaangevende S&P 500 is amper 1% opgelopen. Maar onderliggend zijn er interessante ontwikkelingen waar te nemen. Zo lijken waardeaandelen, die de afgelopen vijftien jaar achter zijn gebleven bij groeiaandelen, eindelijk aan een comeback begonnen.

Instagram-moeder Facebook is een typisch groeiaandeel.

Instagram-moeder Facebook is een typisch groeiaandeel.

Voor de duidelijkheid: over een echt lange periode bekeken, dus aanzienlijk langer dan die vijftien jaar, presteren waardeaandelen nog altijd beter dan groeiaandelen. Een belangrijke verklaring daarvoor is dat beleggers doorgaans te negatief worden over saaie, langzaam groeiende waardeaandelen en veel te enthousiast over groeiaandelen, waarvan de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Deze extrapolatie van verwachtingen moet op enig moment worden gecorrigeerd, met als gevolg dat waardeaandelen het beter doen dan groeiaandelen.

Crisis

Echter, een periode van vijftien jaar waarin waarde achterblijft doet logischerwijs vermoeden dat er meer aan de hand is. Zo is er in de wereld een toenemende schaarste aan economische groei. In de aanloop naar, maar zeker na het uitbreken van de financiële crisis, is de bbp-groei wereldwijd lager geworden. En dat kan betekenen dat beleggers bereid zijn om meer te betalen voor bedrijven die wel een hoge groei laten zien. Een soort van premie voor de groeischaarste die we zien.

Maar dat is zeer waarschijnlijk niet de enige verklaring. Een aantal langetermijntrends lijkt ook invloed te hebben op de rendementen van groeiaandelen. De afgelopen twee decennia worden gekenmerkt door een enorme doorbraak van technologie. Van snellere, geautomatiseerde productieprocessen, steeds meer online bestedingen tot de opkomst van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. En al die trends worden gedreven door technologie. En technologiebedrijven zijn in de regel groeibedrijven.

Banken

Maar er zijn ook redenen aan de andere kant van het aandelenspectrum. Bankaandelen zijn bij uitstek waardeaandelen en zij hebben het al geruime tijd zwaar. De nasleep van de financiële crisis, een toegenomen hoeveelheid regelgeving en nieuwe concurrenten in de vorm van snelgroeiende fintech bedrijven hebben de winsten van de bankensector sterk onder druk gezet, met tegenvallende rendementen als gevolg.

Het is lastig te zeggen of de rotatie doorzet. Het lijkt me niet aannemelijk dat beleggers ineens zijn gestopt met het hebben van te grote verwachtingen van groeibedrijven. Enige focus op waardeaandelen lijkt wel op zijn plaats. Daar komt nog bij dat waardeaandelen, die per definitie niet duur zijn, nu nog eens extra goedkoop zijn.

Verslaan

Overigens betekent dit niet dat er helemaal geen ruimte meer is voor groeiaandelen. Bedrijven die heel specifiek actief zijn op het gebied langetermijntrends zoals duurzaamheid, technologische verandering en vergrijzing (om er een paar te noemen), kunnen de markt zeker ook verslaan. Het is dan natuurlijk wel zaak om die bedrijven te kiezen die de hooggespannen verwachtingen ook kunnen waarmaken natuurlijk.

Jeroen Blokland is Senior Portfolio Manager Multi Asset bij Robeco.