Financieel/Geld
2569890
Geld

Prinsjesdag: ouderenbond is nu al sceptisch

De ouderenbond maakt zich zorgen.

De ouderenbond maakt zich zorgen.

Amsterdam - De troonrede is nog niet uitgesproken, of ouderenbond KBO-PCOB zet er al vraagtekens bij. „Op Prinsjesdag 2017 zei het kabinet dat iedereen zijn koopkracht zou behouden of erop vooruit zou gaan. Inmiddels bericht het CBS dat de koopkracht bij senioren sterk is achtergebleven.”

De ouderenbond maakt zich zorgen.

De ouderenbond maakt zich zorgen.

Directeur Manon Vanderkaa: „Komt er in 2019 meer koopkracht voor senioren? Eerst zien, dan geloven. De zorgpremie stijgt, de zorgtoeslag stijgt niet mee. De huurtoeslag daalt, prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen stijgen en pensioenindexatie blijft uit. We vragen ons sterk af of de fiscale maatregelen van het kabinet daar tegenop gaan wegen.”

Jonge senioren

De grootste ouderenbond maakt zich vooral zorgen om 55- tot 65-jarigen. De kans op langdurige armoede is voor deze leeftijdsgroep het grootst, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat komt doordat 55-plussers die hun baan kwijt zijn, ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt maar moeilijk weer aan de bak komen.

„Wie door ziekte of werkloosheid weinig of geen inkomen heeft, moet interen op spaargeld. Dan ben je financieel erg kwetsbaar als je eindelijk de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt.”