Nieuws/Financieel
257194061
Financieel

De Bijenkorf doet paar avonden deur eerder dicht om personeelsgebrek

AMSTERDAM (ANP) - De Bijenkorf in Amsterdam gaat vanaf volgende week op drie doordeweekse avonden een paar uur eerder dicht. Dat bevestigt een woordvoerder. De maatregel geldt voor drie achtereenvolgende weken en is het gevolg van lagere personele bezetting door de vakantie.

Op maandag, dinsdag en woensdag sluit de hoofdvestiging aan de Dam om 19.00 uur in plaats van 21.00 uur. De overige avonden geldt de normale sluitingstijd van 21.00 uur, op zondag 20.00 uur.

Goede zaak

Vakbond FNV vindt het een goede zaak: „De FNV dringt al langer aan op normale winkeltijden, zodat medewerkers meer grip krijgen op hun vrije tijd en ook eens een avondje kunnen doorbrengen met hun gezin. Wat de FNV betreft is deze afbouw van de koopavonden in Amsterdam een keerpunt én het startpunt van een landelijke discussie over de winkeltijden”, aldus de bond.

Een woordvoerder van winkelbrancheorganisatie INretail zegt dat de stap van de Bijenkorf niet op zichzelf staat. Winkeliers hebben steeds meer moeite om de winkel open te houden door de aanhoudende personeelstekorten. Het gebrek aan werknemers treft met name kleinere winkels waar doorgaans minder mensen werken. Waar grotere ketens nog wel met personeel kunnen schuiven, kan een zelfstandig ondernemer die alleen de winkel runt dat bijvoorbeeld niet.

De situatie leidt er al geruime tijd toe dat winkels soms later opengaan of eerder sluiten of zelfs dagen in de week dicht moeten. Volgens INretail is het belangrijk dat winkels optimaal bezet zijn op de belangrijkste omzetdagen, de tweede helft van de week en de weekenddagen. Bij de brancheorganisatie gaat men er wel van uit dat de ergste roosterproblemen tijdelijk zijn en vooral met de vakantieperiode te maken hebben.

In het pleidooi voor ’normale’ winkeltijden van FNV kan de zegsman van INretail zich niet vinden. Hij heeft de indruk dat de vakbond een probleem creëert dat er helemaal niet is. Daarbij wijst hij erop dat er over de winkeltijden en inzetbaarheid van personeel goede afspraken gemaakt zijn in cao’s.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop