Nieuws/Financieel
2587197
Financieel

Weer recorddag voor Dow, niet voor tech

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag gesloten met een nieuw record voor de toonaangevende Dow-Jonesindex. Angst voor de gevolgen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verdween verder naar de achtergrond. De technologiesector stond daarentegen juist onder druk.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 26.736,10 punten. De S&P 500 zakte een fractie tot 2929,65 punten. De Dow en de S&P 500 vestigden donderdag beide records. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 7986,96 punten.

Minister van Financiën Kim Dong-yeon van Zuid-Korea gaf aan optimistisch te zijn over het sluiten van een nieuw handelsakkoord met de VS. Parlementariërs dreigden echter een nieuw handelspact tegen te houden als de VS nieuwe importheffingen op Koreaanse auto's en auto-onderdelen invoert.

Britse pond

De waarde van het Britse pond ging omlaag ten opzichte van de dollar na de uitspraken van May. Die zei dat de onderhandelingen met vertegenwoordigers van de Europese Unie in een impasse zijn.

Chipmaker Micron liet weten dat de handelsoorlog met China mogelijk een heel jaar op de resultaten drukt. Het bedrijf maakte wel goede kwartaalresultaten bekend maar zakte bijna 3 procent. Andere chipfondsen als AMD en Intel zakten tot 1,1 procent.

Tesla

Softwaremaker Adobe Systems zakte 2,1 procent. Dat bedrijf kondigde aan marketingsoftwaremaker Marketo te kopen voor 4,75 miljard dollar. Medisch technologiebedrijf Medtronic kondigde ook een overname aan en steeg 0,4 procent. Het neemt Mazor Robotics (plus 10,2 procent) over voor ruim 1,6 miljard.

Tesla ging 0,3 procent omhoog. De maker van elektrische auto's is weer een hoge manager kwijt. Liam O'Connor, die de aanlevering van onderdelen onder zijn hoede had, is de vijfde hoge manager die Tesla in korte tijd verlaat. Verder kwam naar buiten dat het bedrijf deze week 3800 auto's van het type Model 3 heeft gemaakt.

De euro was 1,1749 dollar waard, tegen 1,1739 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 70,84 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 78,79 dollar per vat.