Nieuws/Financieel
25946
Financieel

FNV Bouw krijgt veel klachten via meldpunt

Bouwplaats onveilig

Onveilige steigers zijn een groot probleem, aldus de FNV.

Onveilige steigers zijn een groot probleem, aldus de FNV.

AMSTERDAM - De veiligheid op bouwplaatsen in ons land laat nog veel te wensen over. Dat blijkt uit een inventarisatie van FNV Bouw.

Onveilige steigers zijn een groot probleem, aldus de FNV.

Onveilige steigers zijn een groot probleem, aldus de FNV.

De vakbond opende in het najaar een meldpunt waar bouwvakkers anoniem terecht kunnen met hun klachten. In de eerste maanden kwamen er meer dan zestig meldingen van onveilige situaties binnen.

,,Het aantal ongevallen in de bouw is onacceptabel en veel te hoog”, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen. ,,De meeste klachten die we krijgen hebben te maken met de veiligheid van steigers die verkeerd gebouwd zijn. Maar er zijn ook bouwplaatsen waar echt alles verkeerd gaat, zoals het niet dragen van een helm of veiligheidsschoenen.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat werknemers in de bouw het meest verzuimen vanwege een bedrijfsongeval. Vorig jaar bleef 2,8% van de werknemers minimaal een dag weg na een ongeluk op de werkvloer. In de bouw ligt het ongevallencijfer daarmee twee keer zo hoog als in andere sectoren.

Eerder dit jaar meldde de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, al een toename van het aantal ernstige en dodelijke ongelukken in de bouw. ,,We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren'', aldus Dijkhuizen.

De FNV-bestuurder constateert tijdens bezoeken aan bouwplaatsen dat veel bedrijven te gemakzuchtig zijn als het gaat om veiligheid. ,,Als we een klacht ontvangen gaan we altijd langs om het gesprek aan te gaan met de bouwondernemer en de werknemers. We dragen verbeterpunten aan en komen dat een week later controleren. In de meeste gevallen zijn de problemen snel opgelost. Bij acuut gevaar schakelen we direct de inspectie in.”

Dijkhuizen is niet te spreken over de houding van Bouwend Nederland. ,,Na de cijfers van de inspectie over het aantal dodelijke ongevallen, heb ik direct actie ondernomen door het meldpunt te openen. Wij proberen het aantal ongevallen terug te dringen. We zouden daarbij samen moeten werken, maar het lukt niet om afspraken daarover te maken met de werkgevers.”

Bouwend Nederland is verbaasd over de aantijgingen. ,,Elke dode en gewonde is er een te veel”, zegt een woordvoerder. ,,Wij doen genoeg om de veiligheid op bouwplaatsen te garanderen, we geven voorlichting en stellen diverse richtlijnen op.”