Nieuws/Financieel
25982
Financieel

AEX tikt 480 punten aan

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX klom maandag met 0,6% naar 480,4 punten, het hoogste niveau in 16 maanden.

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan stelt dat Europa nog altijd met een inhaalbeweging bezig is. „Het jaar begon slecht, maar inmiddels staan de Europese beurzen gemiddeld genomen op een kleine jaarwinst. Dit is te danken aan positief economisch nieuws uit de VS, opkomende markten en ook de eurozone. Zo is het Duitse ondernemersvertrouwen op het hoogste niveau in bijna drie maanden beland."

Hij wil het positieve sentiment niet zozeer aan de dollarkracht toeschrijven. „De euro is weliswaar minder waard geworden tegenover de dollar, maar in de afgelopen twee jaar gestegen tegenover veel andere valuta's."

Juvyns constateert een duidelijke toename van de risicobereidheid bij beleggers. „Dat zie je terug in de flow uit staatsobligaties richting aandelen, maar ook richting risicovollere obligaties. Bovendien zie je een verschuiving van defensieve aandelen naar banken en cyclische waarden."

De financiële instellingen hadden het maandag zwaar. NN Group zakte 1,5% en Aegon daalde 1%. Juvyns wil dit niet zozeer toeschrijven aan de poging van de Italiaanse bank Monte dei Paschi om €5 miljard aan te trekken, als wel aan winstnemingen. ,,Zelf zie ik geen reden om voorzichtig te zijn. In Europa zijn banken gezonder dan ooit."

Smallcap Heijmans was met een 5,3% hoger slot de absolute smaakmaker, dankzij een grote bouwopdracht van netwerkbeheerder TenneT.