Nieuws/Financieel
26013
Financieel

Experts zien ’greenback’ na aantreden Trump weer afkoelen

Eurozone wint op dollar

Amsterdam - De euro is gezakt naar het laagste niveau tegenover de dollar sinds 2002. Dit is fijn voor de Europese export, maar minder gunstig voor Europese consumenten. Experts rekenen erop dat de dollar nog even stijgt, maar dat er in de loop van 2017 onder Trump een einde komt aan zijn opmars.

De dollarsterkte van de afgelopen maanden is vooral te danken aan het oplopende renteverschil tussen Europa en de VS”, zo stelt beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING. De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft hier een aandeel in, door grootschalige investeringsplannen aan te kondigen. Hierdoor zal het verschil in economische groei met de eurozone waarschijnlijk nog groter worden.

Voorts liet het Amerikaanse stelsel van centrale banken vorige week weten op drie renteverhogingen in 2017 te rekenen, terwijl ze eerder van twee stappen uitging. De Europese Centrale Bank kondigde een week eerder juist aan het obligatieopkoopprogramma te verlengen.

Amerikaanse bedrijven hebben voor honderden miljarden in het buitenland geparkeerd. Trump wil dat kapitaal terughalen en heeft een belastingverlaging van 35% naar 10% aangekondigd. ,,Dat kapitaal staat echter vaak in andere valuta gestald. Zien die Amerikaanse bedrijven nu het belastingvoordeel onder Trump, dan zul zij een enorme vraag naar dollars in gang zetten. Dat zal de dollar alleen maar duurder maken tegen de euro”, zegt Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts.

De vooraanstaande Japanse bank Nomura rekent erop dat in de eerste helft van 2017 pariteit wordt bereikt. Valuta-expert Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij denkt ook dat het niet lang meer kan duren alvorens voor een euro evenveel betaald moet worden als voor een dollar. Deutsche Bank gaat zelfs nog verder: de bank voorspelt dat de euro zal dalen naar $0,95.

ABN Amro-valutaspecialist Georgette Boele voorziet meer problemen voor de euro. ,,Vooral vanwege het verschil in renteontwikkeling van de centrale banken in de VS en die van de eurozone.” De Federal Reserve gaat de rente verhogen. „Dat verschil loopt nu op ten gunste van de dollar”, zegt Boele. Met zorgen om Europese verkiezingen en het doorkruisen van de technische grens van $1,0458, ziet Boele de euro naar $0,95 wegglijden.

Valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank heeft zijn twijfels over deze voorspellingen. ,,Het zou kunnen als de Amerikaanse economie inderdaad op gang komt en de Federal Reserve de rente in maart verhoogt. Maar als hier in Europa de inflatie gierend omhoog gaat, wat doet de Europese Centrale Bank dan? Dan gaat Draghi ingrijpen in de steun.”

Gemiddeld genomen zijn experts ook niet heel somber over de euro. Berekeningen van dataleverancier Bloomberg wijzen als consensus op een eurokoers van $1,04 medio komend jaar. De Zwitserse bank UBS denkt zelfs dat de euro over twaalf maanden aangedikt zal zijn tot $1,20.

Het economisch bureau van ING sluit niet uit dat er in de eerste maanden van 2017 pariteit wordt bereikt, maar ziet de euro gaandeweg het jaar weer aansterken.

,,De voorspelling is dat de euro eind maart tot $1,02 zal zijn teruggevallen. Misschien schiet de munt even door vanwege de volatiliteit die de verkiezingen in diverse Europese landen met zich meebrengen. Maar voor eind juni wordt $1,10 voorspeld. Dit hangt samen met de koopkrachtpariteit. De dollar is nu relatief duur ten opzichte van de euro en diverse andere valuta’s”, aldus Wiersma.

Wiersma noemt voor de eurozone vooral voordelen van de sterkere dollar. ,,Het helpt de exportpositie en het zorgt er ook voor dat de inflatie aantrekt, die nu een bescheiden 0,8% is. De negatieve gevolgen van de duurdere dollar voor de Amerikaanse economie acht ik beperkt, gezien de geringe afhankelijkheid van de export.”

Jongbloed ziet voor consumenten de keerzijde. „Producten uit de VS worden duurder. Maar ook uit China, want die worden in dollars betaald. Net als olie.”