Nieuws/Financieel
2612410
Financieel

Rente Italiaanse schuld loopt fors op

Zorgen om Italië nemen snel toe. Het land moet vrijdag fors meer vergoeding aan grote beleggingsfondsen betalen om zijn staatsschulden gefinancierd te krijgen.

De rente op Italiaanse staatsobligaties stijgt na het akkoord, dat het tekort naar 2,4% laat oplopen, met 25 basispunten voor de tienjaarslening tot 3,137%.

De Europese Commissie had juist om een lager tekort gevraagd. Het land heeft een staatsschuld van €2300 miljard, volgend jaar moet rond 14% van die schuld geherfinancierd worden.

Financiële markten bezorgd.

Financiële markten bezorgd.

Het kabinet schroeft de de overheidsuitgaven op voor een basisinkomen voor alle Italianen en een vervroegd pensioen. De coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging komt in zijn berekeningen uit op een begrotingstekort van 2,4% voor 2019.

Vicepremier Luigi Di Maio sprak over een ,,begroting voor het volk”. De leider van de Vijfsterrenbeweging schat dat de invoering van het basisinkomen circa €10 miljard gaat kosten.

Het akkoord wordt gezien als een nederlaag voor president Sergio Mattarella en minister Giovanni Tria (Financiën), de partijloze technocraat.

De regering moet de begrotingsplannen nog voorleggen aan de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Financiële markten laten met de oplopende rentevergoeding merken bezorgd te zijn of Italië zijn schuld kan afbetalen.