Nieuws/Financieel
2623873
Financieel

Chips omhoog, luchtvaart omlaag op beurs

Amsterdam - De Europese beurzen stonden maandag halverwege de middag in het groen. Het nieuwe handelsakkoord, dat de Verenigde Staten en Canada op de valreep wisten te bereiken, zorgde voor optimisme. Daarnaast profiteerden chipbedrijven van nieuws over een investering van branchegenoot Intel. De Europese luchtvaartbedrijven stonden daarentegen onder druk na een winstalarm van Ryanair.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,6 procent hoger op 552,91 punten. De MidKap klom 0,7 procent, tot 792,49 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt dikten tot 0,8 procent aan. De beurs in Londen zakte 0,3 procent.

Ryanair kelderde bijna 12 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter voelt de gevolgen van de recente stakingen van zijn piloten en cabinepersoneel. Ook een terugloop in het aantal passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn. Concurrent easyJet verloor bijna 5 procent in Londen en in de MidKap zakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM bijna 4 procent.

ASML

In de AEX stond chipmachinemaker ASML bovenaan met een plus van 2,6 procent. In de MidKap was branchegenoot BE Semiconductors de grootste stijger met een winst van ruim 7 procent.

Shell won 0,3 procent. Het olie- en gasconcern en vier Aziatische partners staan volgens persbureau Bloomberg op het punt om een enorm lng-project (vloeibaar gemaakt aardgas) in Canada definitief goed te keuren. Met het project is een bedrag gemoeid van 40 miljard Canadese dollar (27 miljard euro).

Olie

Casino dikte verder 1,7 procent aan in Parijs. Het Franse supermarktconcern verkoopt voor 565 miljoen euro aan vastgoed van de keten Monoprix aan een grote investeerder. Telecom Italia zakte 2,7 procent in Milaan na een adviesverlaging door Barclays.

De euro was 1,1607 dollar waard, tegen 1,1620 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 73,56 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 83,35 dollar per vat.