Nieuws/Financieel
2624991
Financieel

Wall Street hoger in middaghandel

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag duidelijk in de plus. Het beurssentiment op de eerste dag van de nieuwe maand was positief, na de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Canada over een Noord-Amerikaans handelsakkoord. Tesla maakte een flinke koerssprong na de deal met toezichthouder SEC.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 26.674 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2929 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 8066 punten.

De VS en Canada bereikten op het laatste moment alsnog een akkoord over de aanpassing van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA, dat voortaan het Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord (USMCA) heet. Met het vergelijk zijn nieuwe importheffingen op Canadese producten afgewend.

Tesla

Het aandeel Tesla steeg ruim 16 procent. De maker van elektrische auto's trof afgelopen weekend een schikking met beurswaakhond SEC, die de onderneming en topman Elon Musk had aangeklaagd wegens fraude. Met de schikking krijgen investeerders meer duidelijkheid over de gevolgen van de kwestie én de zekerheid dat topman en boegbeeld Musk bij Tesla blijft.

Topman John Flannery van GE treedt veertien maanden na zijn aanstelling af en wordt per direct opgevolgd door Lawrence Culp. Het industrieel conglomeraat meldde ook dat de winst dit jaar naar verwachting lager zal uitvallen dan eerder geraamd. Dat is het gevolg van een afschrijving van miljarden dollars op de energiedivisie van het concern. Het aandeel won 8,6 procent.

Facebook

Ook Pfizer kondigde aan dat zijn huidige topman, Ian Read, voor de jaarwisseling aftreedt. De Brit wordt in die functie opgevolgd door Albert Bourla, de huidige operationeel bestuurder van het farmacieconcern. Pfizer steeg 0,7 procent.

Facebook ging 1,4 procent omlaag. Het bedrijf achter onder meer het grootste sociale netwerk ter wereld maakte vrijdag bekend dat hackers mogelijk toegang hebben gekregen tot gegevens van 50 miljoen gebruikers. Brussel kan de technologiegigant een boete van maximaal 1,6 miljard euro opleggen als blijkt dat Facebook fouten heeft gemaakt.

De euro was 1,1572 dollar waard, tegen 1,1565 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 75,00 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder en kostte 84,44 dollar per vat.