Nieuws/Financieel
2627344
Financieel

Nog zes landen op zwarte belastinglijst EU

Thomas Remengesau, de president van Palau.

Thomas Remengesau, de president van Palau.

LUXEMBURG (ANP) - De republiek Palau in Oceanië staat niet meer op de zwarte EU-lijst voor belastingparadijzen. Er zijn nu nog zes landen of regio’s op waar de autoriteiten niet meewerken aan de bestrijding van belastingontduiking of -ontwijking.

Thomas Remengesau, de president van Palau.

Thomas Remengesau, de president van Palau.

Volgens de EU-ministers van Financiën heeft de regering van de eilandengroep, met een oppervlakte van 459 km² met 21.000 inwoners verspreid over 250 eilanden, toegezegd dat ze haar belastingbeleid zal hervormen. Ze komen nu een jaar lang op een ’grijze lijst’ en er wordt gecontroleerd of ze hun beloftes waarmaken.

De in december 2017 gestarte zwarte lijst telde oorspronkelijk zeventien belastingparadijzen. De resterende zes landen zijn de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Namibië, Amerikaans-Samoa en Samoa, en de republiek Trinidad en Tobago.

Het betreft alleen niet-EU-landen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet „welwillend” staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. Een steeds kleinere lijst is volgens de ministers een teken van succes omdat landen niet aan de schandpaal willen worden genageld en daarom bereid zijn hun beleid aan te passen.