Nieuws/Financieel
2647122
Financieel

China versoepelt beleid voor banken

Peking - De Chinese centrale bank versoepelt het beleid voor banken waardoor die minder kapitaalreserves hoeven aan te houden. De zogenoemde reserveratio gaat per 15 oktober met 1 procentpunt omlaag. Het is al de vierde keer dit jaar dat die ratio wordt verlaagd.

Door de stap komt 1,2 biljoen yuan (154 miljard euro) aan kapitaal vrij, dat deels zal worden gebruikt om bestaande schulden af te lossen. Door het beleid voor de bankensector te versoepelen wil Peking de eigen economie opkrikken met het oog op de escalerende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Chinese consumenten en bedrijven kunnen nu makkelijker krediet afsluiten omdat banken minder geld als reserve moeten aanhouden en dus meer kunnen uitlenen.

Economen verwachten dat de Chinese centrale bank met nog verdere verlagingen van de kapitaaleisen voor banken kan komen omdat de volle impact van de handelsoorlog met Washington nog gevoeld moet gaan worden. Er zijn al signalen te zien dat de Chinese economie aan het afzwakken is vanwege de handelsstrijd met de Amerikanen.