Nieuws/Financieel
2653943
Financieel

FNV in geweer tegen belastingontwijking Chevron

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV wil afdwingen dat het Amerikaanse olieconcern Chevron meer belasting gaat betalen. Met dat doel dient de bond samen met twee internationale vakbondskoepels, ITF en PSI, een klacht in bij een afdeling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het is de eerste keer dat FNV op deze manier belastingontwijking probeert tegen te gaan.

Chevron is onder meer eigenaar van Texaco. FNV beticht de oliegigant ervan ,,er alles aan te doen om zijn belastingpraktijken zoveel mogelijk te verdoezelen''. Dat zou vooral via Nederlandse brievenbusfirma's gebeuren, 34 stuks in totaal. Volgens de partijen die de klacht indienen, overtreedt Chevron richtlijnen van de OESO. Het in Den Haag gevestigde Nationaal Contactpunt (NCP) van het samenwerkingsverband moet zich er volgens de bonden over buigen.

,,Als de OESO deze klacht gegrond verklaart, dan opent dat de weg om via de OESO-richtlijnen meer concerns aan te pakken voor belastingontwijking'', zegt FNV-bestuurder Coen van der Veer.

Volgens FNV houdt de oliemaatschappij uit Californië zich niet aan principes over belastingheffing en openbaarmaking. Van de Nederlandse brievenbusfirma's zijn volgens de klagende partijen geen openbare gegevens zoals jaarverslagen te vinden.

Het contactpunt dat de klacht binnenkrijgt, bestaat uit vier onafhankelijke leden en vier leden die door ministeries zijn afgevaardigd. Het NCP is geen rechtbank, maar het behandelen van geschillen is wel een van de taken van het orgaan. ,,Het NCP helpt bij het vinden van een oplossing waardoor escalatie en reputatieschade kan worden voorkomen'', aldus de website van de organisatie. Die stelt verder dat de uitkomst ,,een bredere werking kan hebben op een sector of branche wanneer het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemerschap''.