Nieuws/Financieel
2655204
Financieel

'Shell ziet af van belang in Kazachs KMG'

Amsterdam - Olie- en gasreus Shell schrapt volgens ingewijden het plan om een belang te nemen in het Kazachse staatsbedrijf KazMunayGas (KMG). Na onderzoek zou naar verluidt blijken dat het risico op corruptie bij het bedrijf, dat volgend jaar naar de beurs wordt gebracht, te groot zijn.

Eerder meldden bronnen dat Shell voordat de aandelen publiek gaan al een belang zou willen verkrijgen. Nu zou Shell KMG, waarmee het al langer samenwerkt, bij willen staan bij het verbeteren van de structuur en cultuur van het bedrijf. De partijen zijn onder meer samen actief in olie- en gasprojecten in de velden van Kashagan en Karachaganak.

De overheid in Kazachstan heeft meerdere privatiseringen op de rol staan. Dit in navolging van een eerdere sterke daling van de olieprijs die onder meer een grote hap nam uit de overheidsinkomsten van het land.

Shell wist onlangs een geschil met autoriteiten over contractuele verplichtingen de wereld uit te helpen. Het kwam een schikking overeen ter waarde van 1,7 miljard dollar.