Nieuws/Financieel
2655288
Financieel

Oliedienstverleners in trek op Damrak

Amsterdam - De meeste Europese beurzen zagen dinsdag de eerdere kleine koerswinsten weer verdampen. De zorgen over het handelsconflict, de Italiaanse begrotingsplannen en de stijgende Amerikaanse obligatierentes bleven echter boven de markt hangen. Op het Damrak profiteerden de oliedienstverleners van een positief analistenrapport.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 533,57 punten. De MidKap was een uitblinker en klom 0,9 procent tot 768,14 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,3 procent aan. De hoofdindex in Milaan verloor 0,2 procent.

Bij de middelgrote bedrijven stond maritiem dienstverlener SBM Offshore bij de koplopers met een plus van 4,6 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Ook bodemonderzoeker Fugro (plus 4 procent) profiteerde van het analistenrapport van Kepler, waarin werd gesteld dat het klimaat voor investeringen in de oliesector positief is. Tankopslagbedrijf Vopak ging aan kop in de AEX met een winst van 1,5 procent.

AkzoNobel

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was een opvallende stijger in de MidKap met een plus van 5,6 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway was de grootste daler met een min van 2,4 procent.

Verfconcern AkzoNobel stond bij de grootste dalers bij de hoofdfondsen met een min van 1,9 procent na zwakke kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG. Randstad zakte 1,5 procent. RBC verlaagde het koersdoel voor de uitzender. Altice Europe speelde 2,8 procent kwijt.

Ceconomy

ArcelorMittal won 1,2 procent. Het staalconcern staakt volgens Indiase media mogelijk zijn poging om de Indiase branchegenoot Essar Steel in de lijven.

In Frankfurt kelderde Ceconomy 17 procent. De Duitse elektronicaverkoper gaf andermaal een winstalarm. Dit keer als gevolg van mindere resultaten bij dochters MediaMarkt en Saturn. In september stelde het bedrijf de winstverwachting ook al naar beneden bij.

Euro

In Londen klom Aviva 1,8 procent. Topman Mark Wilson van de Britse verzekeraar kondigde zijn vertrek aan. Wilson, die in januari 2013 aan het roer kwam bij Aviva, verlaat het bedrijf officieel begin april.

De euro was 1,1462 dollar waard, tegen 1,1479 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 74,97 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer en werd verhandeld voor 84,98 dollar per vat.