Nieuws/Financieel
2657980
Financieel

Turkije eist 10% korting van winkels

Prijsstijgingen aan de orde van de dag in Turkije.

Prijsstijgingen aan de orde van de dag in Turkije.

Amsterdam (DFT) - De enorme prijsstijgingen die Turkse consumenten treffen, moeten bedrijven helpen stoppen. Het Turkse kabinet vraagt Turkse producenten daarom een korting van 10% aan de kassa te geven.

Prijsstijgingen aan de orde van de dag in Turkije.

Prijsstijgingen aan de orde van de dag in Turkije.

Vorige maand ging de inflatie met nog eens 25% omhoog. Dinsdag verlaagde het Internationaal Monetair Fonds zijn groeiverwachtingen voor de Turkse economie volgend jaar naar 0,4%, komend van 4% toename dit jaar.

Kopzorgen voor Turkse consument.

Kopzorgen voor Turkse consument.

Volgens minister Berat Albayrak (Financiën) is het geen verplichting maar een dringend verzoek.

Wel gaf hij Turken de suggestie vooral daar te kopen waar bedrijven die korting van 10% op alle goederen en diensten willen geven. „Je zou de voorkeur moeten geven aan winkels die deelnemen aan deze campagne”, zei hij bij de lancering in Istanbul.

Speculanten

Albayrak stelde dat dit verzoek tot het einde van het jaar zou duren in een poging om „aanvallen van speculanten” op de Turkse munt te stuiten.

De munt is sinds augustus aan het dalen na sancties van de Verenigde Staten. Die eisen de uitlevering van een Amerikaanse dominee, die door de Turkse overheid wordt beschuldigd van ondersteuning van terreur en de Gülen-beweging.

Fethullah Gülen, voormalig bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan, bevindt zich in de VS. Turkije eist vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de coup van 15 juli 2016 uitlevering aan Istanbul.

’Ergste voorbij’

Albayrak haalde dinsdasg ook nog eens uit naar bedrijven die zich bezighielden met „speculatie, opportunisme en het aanleggen van voorraden” rekenend op hogere prijzen.

De centrale bank heeft recent in reactie op de prijsstijgingen haar referentierentevoet naar 24% verhoogd.

Volgens de toespraak van de minister van Financiën, die in juli door zijn schoonvader president Erdogan werd benoemd, is inmiddels het ergste van de financiële crisis voorbij.