Nieuws/Financieel
2658340
Financieel

’Bedrijfsleningen erg riskant geworden’

Amsterdam (DFT) - Vermogensbeheerder Pictet slaat alarm over obligaties. Zowel de zogeheten kredietwaardige investment grade-bedrijfsobligaties als de high yield-obligaties zijn riskanter dan hun rendementen nu aangeven, menen de Zwitsers.

„De enorme groei van de laagste kwaliteit investment grade betekent een significant risico voor beleggers”, stellen Shaniel Ramjee en Supriya Menon bij Pictet AM.

De markt voor kredietwaardige bedrijfsobligaties is volgens hun berekeningen „significant riskanter” dan in het verleden geworden. Bedrijven financieren zich eerder op de obligatiemarkt omdat banken zich vanwege strengere regulering deels uit de kredietmarkten hebben teruggetrokken.

Momenteel is het marktaandeel van obligaties met de laagst mogelijke investment grade-rating „exceptioneel hoog”, ook in vergelijking met vorige cycli.

Gedwongen verkoop

Schuld met een dergelijke BBB-rating is volgens Pictet nu goed voor ongeveer de helft van alle investment grade bedrijfsobligatiemarkt in zowel Europa als de Verenigde Staten, melden Ramjee en Menon.

Bedrijven hebben recent veel geleend om overnames te financieren. Vooral telecombedrijven en andere consumentgerichte ondernemingen.

Een stijgend aantal aandeleninkoopprogramma’s en dividendbetalingen is met geleend geld gefinancierd.

Als de economie vertraagt en het aantal wanbetalers toeneemt, zal een deel van de BBB-obligaties worden afgewaardeerd en daarmee high yield worden.

„Sectoren die moeite hebben hun winstgroei op peil te houden, worden doorgaans het hardst geraakt. Portefeuilles die gericht zijn op investment grade-schuld zullen dan gedwongen worden te verkopen”, waarschuwen Ramjee en Menon.

Gevallen engelen

Die verkoop krijgt scherpe gevolgen als de markt het aanbod van de nieuwe, afgewaardeerde bedrijfsobligaties moet verwerken.

Tijdens vorige groeivertragingen werd tussen de 5 en 10% van deze Amerikaanse BBB-schuld afgewaardeerd, met zo’n $60 tot $80 miljard.

Nu zouden deze „fallen angels” tenminste $150 miljard kosten. Een enorm bedrag, afgezet tegen de totale omvang van de Amerikaanse high yield-markt van $1300 miljard, tonen”, aldus Ramjee en Menon.