Nieuws/Financieel
2670877
Financieel

Eerste dividend RBS na overname ABN Amro

Edinburgh - Royal Bank of Scotland (RBS) is van plan £240 miljoen aan dividend uit te keren. Het is de eerste winstdeling sinds de Britse bank in 2008 in problemen kwam na de overname van ABN Amro.

De £240 miljoen (zo’n €274 miljoen) moeten 190.000 aandeelhouders onder elkaar verdelen. Onder hen is de Britse overheid, die in 2008 grootaandeelhouder werd toen RBS dreigde om te vallen.

De bank kwam na de overname van ABN Amro samen met Fortis en Santander in problemen toen de financiële crisis uitbrak. Anders dan de Nederlandse en Belgische staat, die Fortis redden, ontving de Britse schatkist nog niet eerder dividend van de investering.

Ceo Ross McEwan bedankt in een persbericht de aandeelhouders voor hun ‘vele Jaren van geduld’: „Dit is een nieuwe belangrijke mijlpaal in de verandering van RBS, bijna tien jaar nadat RBS werd gered door de Britse belastingbetaler.”

RBS is bezig met verkleining van de activiteiten, waarin minder risicovolle activiteiten worden ondernomen. In Europa opereert RBS, waaronder Nederland, nu onder de naam NatWest.