Nieuws/Financieel
2671043
Financieel

Draghi duwt beurs omhoog

Draghi

Draghi

Beleggers reageren enthousiast op uitspraken van ECB-president Mario Draghi. De centrale bankier benadrukte dat hij voorlopig stimulerend beleid zal blijven voeren.

Draghi

Draghi

„Er is nog steeds een significante monetaire beleidsstimulans”, zei Draghi tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op Bali. Op die manier wil de president van de Europese Centrale Bank de inflatie nog verder opkrikken.

Hiermee bevestigde Draghi het staande ECB-beleid. Toch pikten beleggers dit op als goed nieuws.

De AEX, die met winst opende, was weggezakt in de loop van de ochtend. Na de speech van Draghi veerde de AEX-index op. Rond het middaguur stond die op een winst van 0,5%.

Opkopen doorgezet

Draghi wees erop dat de ECB tot het einde van dit jaar obligaties blijft opkopen. Daarna blijft de centrale bank aflopende obligaties voorlopig nog vernieuwen. De ECB-rente blijft zeker tot de zomer van 2019 op 0%.

DNB-president Klaas Knot stelde op Bali dat de ECB tijd nodig heeft om te zien hoe de economie van het eurogebied zich staande houdt te midden van handelsspanningen, onzekerheid rond de brexit en de begrotingsproblemen in Italië.

Nieuw moment in januari

Volgens de bestuurder van de centrale bank is het daarom beter dat er komende maanden even geen nieuwe beleidssignalen komen uit Frankfurt. ,,We doen er goed aan om eerst af te wachten en te kijken hoe deze risico's echt uitpakken”, aldus Knot.

„Het is misschien het beste om de rest van 2018 rustig door te brengen met het afbouwen van ons opkoopprogramma van obligaties en dan vanaf januari verder te focussen op wat te doen met de rentetarieven.”