Financieel/Nieuws
26780
Nieuws

’Redding Monte dei Paschi faalt’

SIENA - De twijfels over het reddingsplan van Monte dei Paschi di Siena (MPS) worden alleen maar groter. Het Italiaanse kabinet vraagt het parlement vermoedelijk woensdag om €20 miljard te kunnen lenen voor omvallende spaghettibanken.

Om de financiële zaken volgens de eis van de Europese Centrale Bank uiterlijk 31 december op orde te hebben, werkt MPS een ultiem reddingsplan uit. De oudste bank ter wereld probeert gezond te worden door slechte leningen door te verkopen en €5 miljard aan extra kapitaal op te halen.

Zondag waarschuwde MPS zelf al dat er problemen zijn met de stap om voor €1,5 miljard aan slechte leningen door te verkopen aan het noodfonds Atlante. Dinsdag sijpelden berichten door dat beoogde nieuwe grote langetermijnaandeelhouders, zoals het staatsinvesteringsfonds van Qatar, niet meer thuis geven.

Obligatieruil

Daarnaast zou de poging om houders van obligaties en achtergestelde schulden te verleiden om hun stukken om te zetten in nieuwe aandelen vooralsnog flink tegenvallen. Volgens persbureau Bloomberg heeft dit nog geen €200 miljoen opgeleverd. Mogelijk schrikken gewone beleggers af voor het aandelenaanbod uit angst om straks alles kwijt te zijn als de zwakste bank uit Europa omvalt.

Dit doemscenario is volgens de nieuwe Europese bankenwet nu ook het geval. Sinds dit jaar moeten naast aandeelhouders, ook houders van obligaties en achtergestelde schulden eerst bloeden, voor een bank met belastinggeld gered mag worden. De Italiaanse regering eist echter een uitzondering, om een volkswoede te voorkomen als talloze appeltjes voor de dorst van gewone burgers in rook opgaan.

Staatsfonds

Minister Pier Carlo Padoan van Financiën wil het Italiaanse parlement daarom woensdag laten stemmen over de regeringswens om ‘uit voorzorg’ €20 miljard op de internationale kapitaalmarkten op te halen om omvallende banken te redden. Opvallend genoeg zat het maandag gekelderde aandeel MPS na dit nieuws vandaag weer lichtjes in de plus op de beurs van Milaan.

Naast MPS dreigt ook Banca Carige uit Genua er niet in te slagen om de problemen met slechte leningen op te lossen. Daarnaast sukkelt de aanstaande fusiebank tussen Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza op voorhand al met een liquiditeitstekort.