Nieuws/Financieel
26786
Financieel

Bredere toepassing van technologie dwingt tot innovatie

Sensoren duiken overal op

Werknemers van 30MHz plaatsen een sensor op een lichterpaal in de haven van IJmuiden.

Werknemers van 30MHz plaatsen een sensor op een lichterpaal in de haven van IJmuiden.

AMSTERDAM - Sensoren zijn met een onstuitbare opmars bezig. Van aanlegpalen voor schepen tot bloembollen kunnen ermee in de gaten worden gehouden. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz is afgelopen jaar uitgeroepen tot winnaar in de Sensoroplossingenbranche. De bredere toepassing dwingt het bedrijf tot innovatie.

Werknemers van 30MHz plaatsen een sensor op een lichterpaal in de haven van IJmuiden.

Werknemers van 30MHz plaatsen een sensor op een lichterpaal in de haven van IJmuiden.

Twee enorme lichterpalen in de haven van IJmuiden zijn onlangs voorzien van draadloze sensoren. Ze houden de bulkcarriers die hier hun lading overslaan naar kleinere schepen in de gaten. Op de lichterpalen zijn sensoren geplaatst die alle bewegingen registreren en vastleggen in een grafiek die ook te bekijken is als 3D-beeld. Ongewone bewegingen worden automatisch gemeld.

Volgens Joost Zuidema van het Havenbedrijf Amsterdam past het gebruik van sensoren in het duurzamer maken van havens: ,,Het beheer en onderhoud van de lichterpalen in IJmuiden kost nu minder tijd. We hoeven er niet steeds naartoe te rijden en te varen om te kijken of alles goed gaat. Ook verbetert deze techniek de bedrijfsvoering. Schepen kunnen nóg beter aanmeren waardoor de kans op verstoring verder afneemt.”

Het bedrijf 30MHz dat de sensoren heeft geplaatst ziet havens als groeimarkt. ,,Sensoren zijn bijvoorbeeld ook bruikbaar bij het realiseren van zogenoemde kademonitoring. Met behulp daarvan kunnen binnenvaartschippers ruim voordat ze een haven bereiken zien waar een aanlegplaats beschikbaar is en reserveren”, vertelt ceo Jurg van Vliet.

Op de lichterpalen in IJmuiden was het een hele kunst materiaal te vinden dat tegen de barre omstandigheden op zee, zoals wind, zout, zon en meeuwenpoep kan. Ook gebruiken ze er vanwege het ontbreken van een vaste stroomverbinding accu’s en batterijen die slechts eenmaal per jaar hoeven te worden vernieuwd. Dat is met het oog op de situering van de lichterpalen in open en vaak ruw water van groot belang.

In de glas- en tuinbouw vindt de techniek eveneens gretig aftrek. Zo krijgt bollenbedrijf Jan de Wit & Zonen sinds kort een sms’je zodra de luchtvochtigheid in de kassen niet meer in orde is. Om de bollen tijdens de wintermaanden te laten ‘slapen’ moet de temperatuur tussen de twee en vier graden zijn. De sensortechnologie voorkomt het verlies van oogsten.

Buitenlandse bedrijven en instellingen hebben de sensoren van 30MHz ook ontdekt. Zij meten bij Zuid-Afrikaanse groentetelers wat er precies gebeurt als de deur van de kas open en dicht gaat. Zo nodig wordt op basis van de meting de temperatuur automatisch bijgesteld. In Groot-Brittannië houden sensoren in de buurt van een aantal scholen in de gaten hoeveel stikstofdioxide in de lucht aanwezig is.

,,De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt”, aldus Van Vliet. ,,Het aantal sensoren zal alleen maar toenemen. Bijvoorbeeld om tijdig lekkage in waterleidingen op te sporen, of in auto’s te monitoren hoe netjes automobilisten rijden in ruil voor premiekorting. En interessant voor tuinders: we zouden kunnen meten hoeveel voedingsstoffen in de bodem zitten.”