Nieuws/Financieel
2682387
Financieel

Europese beurzen omhoog in middaghandel

Amsterdam - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag in de middaghandel omhoog. Beleggers gooiden de schroom door de stijgende obligatierentes, de brexit-onderhandelingen en de handelszorgen gedurende de handel een beetje van zich af. In Amsterdam gingen enkele kleinere bedrijven fors onderuit. Bouwer Heijmans, de biotechnologiebedrijven Probiodrug en Kiadis Pharma en chemiebedrijf Avantium leverden meer dan 10 procent in om uiteenlopende redenen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent hoger op 518,05 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 729,56 punten. Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent. Frankfurt won 0,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Heijmans 12,8 procent. Netbeheerder TenneT heeft het contract opgezegd met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten. Het contract had een waarde van 250 miljoen euro. Kiadis Pharma zakte nog eens 11 procent, na een fors verlies op vrijdag op nieuws over mogelijke vertraging voor het leukemiemiddel ATIR101.

Probiodrug

Op de lokale markt kelderde Probiodrug bijna 13 procent. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf, dat werkt aan geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, waarschuwde voor dieprode cijfers. Chemiebedrijf Avantium zag zelfs bijna 18 procent aan beurswaarde verdampen vanwege de ruzie met partner BASF over het gezamenlijke bedrijf Synvina. KBC Securities verlaagde het advies voor het aandeel.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een verlies van 1,5 procent. KPN was de sterkste stijger met een plus van 3,1 procent. Volgens marktonderzoeker Telecompaper is het telecombedrijf een nieuw strategisch plan aan het voorbereiden.

In Frankfurt won Ceconomy 4 procent. Pieter Haas, de Nederlandse topman van het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, is afgelopen weekend opgestapt. De Duitse elektronicaverkoper kampt met tegenvallende resultaten en gaf onlangs een nieuwe winstwaarschuwing.

Euro

Shurgard Self Storage Europe ging naar de beurs in Brussel. Een aandeel van de Luxemburgse internationale opslagverhuurder noteerde 24,13 euro, 4,6 procent boven de introductieprijs van 23 euro per aandeel.

De euro was 1,1594 dollar waard, tegen 1,1562 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie minder op 71,33 dollar. Brentolie daalde eveneens een fractie in prijs tot 80,40 dollar per vat.