Financieel/Nieuws
26853
Nieuws

Damen levert Amsterdamse blusboot af

De nieuwe blusboot Jan van der Heyde IV

De nieuwe blusboot Jan van der Heyde IV

De Amsterdamse Brandweer heeft de beschikking gekregen over de nieuwste brandblusboot van scheepswerf Damen uit Hardinxveld. De bijna 18 meter lange Jan van der Heyde IV is speciaal geschikt voor bluswerk vanaf de grachten.

De nieuwe blusboot Jan van der Heyde IV

De nieuwe blusboot Jan van der Heyde IV

Het nieuwe schip is, zoals traditioneel, vernoemd naar de uitvinder van de hedendaagse blusmethodes Jan van der Heyde. De eerste naar hem vernoemde blusboot was een stoomschip rond 1870.

De nieuwe blusboot heeft grote een pompcapaciteit van 1.680 kubieke meter water per uur en een topsnelheid van 15 km per uur. Uitdaging bij het ontwerp was de ondiepte van de Amsterdamse grachten en de noodzaak om onder de vele bruggen door te kunnen komen.

Mede vanwege de snelheidsbeperking op de Amsterdamse grachten, is de boot niet primair bedoeld om als eerste ter plekke te zijn bij een brand. „Zijn belangrijkste taak is om brandblusauto’s van bluswater te voorzien”, zegt Tim Vlaar, hoofdingenieur bij C-Job Naval Architect, dat het concept ontwierp.

Naast het vermogen om veel water naar de wal te pompen, heeft het schip ook de benodigde apparatuur om zelf vanaf het water allerlei soorten branden te bestrijden. De boot kan ook andere vaartuigen leegpompen of assisteren bij duikoperaties.