Financieel/Nieuws
2690170
Nieuws

’Verontrustende’ groei kredietbeleggingen

Amsterdam (DFT) - Schulden en kredietverlening zijn voor particuliere beleggers steeds meer bereikbaar. Maar de risico’s op deze hefboomleningen nemen snel toe, aldus vermogensbeheerder Pictet.

De markt was jarenlang voorbehouden aan institutionele beleggers. Pictet, dat €163 miljard beheert, ziet dat fondsen in het Verenigd Koninkrijk voor pensioenen dergelijke beleggingen opzetten.

Beleggingen in particuliere schulden bieden beleggers een relatief hoog rendement, bij een lage volatiliteit, geringer dan de hoogrentende obligaties.

Steeds groter

Bedrijven die eerder kapitaal van banken zouden hebben geleend zoeken nu rechtstreeks financiering, de particuliere schulden zijn als markt steeds omvangrijker geworden, aldus Pictet.

Pictet waarschuwt dat, hoewel beleggingen altijd risico’s met zich meebrengen, de hefboomproducten met particuliere leningen tot nu toe niet zijn getest bij slecht beursweer.

Eerder luidde het de noodklok over bedrijfskredieten.

„Het is zeer verontrustend dat de hefboom van de kredieten stijgt, terwijl de beleggersbescherming zwakker wordt”, aldus de vermogensbeheerder in een notitie aan de markt.

Tracker-zorgen

Dit zou het percentage wanbetalingen kunnen laten oplopen, met ernstige gevolgen niet alleen voor investeerders, aldus Pictet, maar ook voor bedrijven die afhankelijk zijn van dergelijke financiering.

Omdat deze markt nog vrij illiquide is, zal een vergroting van het aantal wanbetalingen grote problemen voor indextrackers kunnen veroorzaken, maar ook voor beleggingsfondsen, waarschuwt Pictet.