Financieel/Nieuws
2691618
Nieuws

Bedenker OK-Score voor faillissementen overleden

Willem Okkerse.

Willem Okkerse.

Willem Okkerse, bedenker van de OK-Score voor de financiële gezondheid en levensvatbaarheid van bedrijven, is op 12 oktober op 72-jarige leeftijd overleden.

Willem Okkerse.

Willem Okkerse.

Dat heeft de familie van de bedrijfskundige en voormalige columnist van DFT.nl gemeld.

Rotterdammer Okkerse voorspelde met zijn methode tientallen bedrijfsfraudes correct. Ahold VS, Baan en Imtech konden volgens de rekenmethode van bedrijfskundige Willem Okkerse alleen maar mislukken.

Sinds 2000 rekende hij duizenden bedrijven door. De laatste jaren kreeg zijn methode steeds meer erkenning onder accountants. Vanaf 2003 was hij directeur van kredietbeoordelaar OK-Score Institute.

Erkenning groeide

De methode ontwikkelde Okkers tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, in 2000 afgerond met het proefschrift. Zijn promotie ging niet door, omdat hij weigerde het algoritme van het model, de berekening onder de motorkap, te publiceren.

Het openbaar maken daarvan zou ertoe kunnen leiden dat beleggingsfondsen zouden gokken op de neergang van de bedrijven met een slechte score.

Score van Okkerse als test van financiële gezondheid bedrijven kreeg na precieze voorspellingen laatste jaren steeds meer erkenning.

Score van Okkerse als test van financiële gezondheid bedrijven kreeg na precieze voorspellingen laatste jaren steeds meer erkenning.

Okkerse ontdekte met zijn methode snel ’rommelposten’, zoals hij het noemde, onregelmatigheden. Verder testend op talloze variabelen liet de OK-score bij hem alarmbellen afgaan.

Ontslagen voorkomen

Een belangrijke persoonlijke drijfveer voor het ontwikkelen van de methode noemde hij het voorkomen van ontslag van personeel.

Okkerse ging een samenwerking aan met het Effectenhuis Commissionairs in Amsterdam, dat het rekenmodel hanteert waarin tientallen verbanden tussen bijvoorbeeld voorraadbeheer, jaarstukken, de balans en verlies- en winstrekening worden samengebald in een enkele score.

In maart 2017 verscheen over het werk van Okkerse het boek ’Beleggen met voorkennis’ van journalist Jeroen Siebelink.