Nieuws/Financieel
26927
Financieel

Cultuurshock op metalenbeurs

Metalenhandelaren op de oude beursvloer in Londen.

Metalenhandelaren op de oude beursvloer in Londen.

Amsterdam - Weer is een Londense handelstraditie ten grave gedragen. Rond de metalenbeurs LME, de oudste en laatste zogeheten open outcry met schreeuwende handelaren op de vloer in een kring, is de tablet toegelaten.

Metalenhandelaren op de oude beursvloer in Londen.

Metalenhandelaren op de oude beursvloer in Londen.

Dat is ongekend voor de beurs waar een pc tot zelfs de smartphone verboden is rond deze handelskring.

Terwijl in Europa op de prestigieuze beursvloeren handelaren zijn vervangen door computers, kent de LME nog zijn kring met rood lederen bank en erop vertegenwoordigers van de grote handelshuizen.

Deze handelaren, de ’Lords of the Ring’ genoemd, mogen in de kring met handsignalen bieden op periodiek voorbij komende partijen staal, koper en aluminium. Een handbeweging is goed voor een schip vol staal.

Maar de beurs, opgericht in 1800, hangt erg aan tradities: geen fysiek contact tussen handelaren en de schoen dient te allen tijde contact te houden met hun zetel. Een vertegenwoordiger die de regel aan de laars lapte werd eerder voor £13.750 beboet. De huisregels zijn verder: geen kauwgum, bovenste overhemdknoop dicht, donkere schoenen, jasje aan en gedrag dat ’net en representatief’ is.

Hoe oubollig de beurs ook lijkt, de LME moest recent vanwege zijn sterke groei verkassen van Leadenhall Street naar Finsbury Square. Uiteraard verhuisde handelsring mee.

Het noteren van deals gebeurde in de historisch beladen kring steevast nog op papier. Waarop de orders werden doorgegeven aan de batterij medewerkers achter hen, van de handelshuizen actief rondom de ring.

Het opwellende geschreeuw van wild gebarende en orders roepende Britten per handelsronde zal ongetwijfeld in toon dalen nu de modernisering is ingetreden en via de tablet of andere ’hand held’ apparatuur orders worden verwerkt.

Vanzelfsprekend nog altijd niet in de kring zelf, wel er net omheen.