Nieuws/Financieel
2693041
Financieel

Woningverkoop keldert ‘uitzonderlijk’ hard

APELDOORN - Het aantal verkochte woningen en afgesloten hypotheken is in september zorgwekkend hard gedaald. Hiermee beginnen nagenoeg alle seinen voor de huizenmarkt op rood te staan.

De daling van 20,3 procent van het aantal verkochte woningen in vergelijking met een jaar geleden noemt het Kadaster zelfs ‘uitzonderlijk’. Ook het aantal verstrekte hypotheken nam met 10,8 procent flink af vergeleken met dezelfde maand uit 2017.

Vooral voor huurders die een eerste koophuis zoeken zijn er amper nog kansen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Kadaster. Al een halfjaar op rij slagen steeds minder van hen er in een huis te kopen. In september daalde dit nog eens, met 23,8 procent.

Ook voor kopers van 35- tot 45-jarigen wordt het steeds moeilijker door het gebrek aan nieuwbouw. Onder deze groep daalde de verkopen met 20,2 procent. Onder senioren daalde de verkopen met 14,5 procent.

Bouwers, makelaars en consumentenorganisaties slaan al het hele jaar alarm over de stilvallende woningmarkt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) constateerde vorige week dat de door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken opgestelde Woonagenda nu al ‘de prullenbak in kan’. De bewindsvrouw vraagt echter om geduld.

Kijk hier hoe het in jouw provincie gaat op de huizenmarkt: