Nieuws/Financieel
27011
Financieel

Pas avond voor stemming zag kabinet miljardenstrop in

Wiebes’ haastige spoed

Den Haag - In het zicht van de haven moest staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) gisteren op stel en sprong een stemming over zijn wetsvoorstel over dga-pensioenen uitstellen om een mogelijke miljardentegenvaller te voorkomen. Erg slordig, noemen Kamerleden en deskundigen zijn optreden.

In De Financiële Telegraaf van gisteren, vlak voor de stemming in de Eerste Kamer, waarschuwden experts Wiebes voor de maas in de wet, waarna hij in actie moest komen. Als directeur-grootaandeelhouders komend jaar pensioenen zouden afkopen of omzetten, was het mogelijk dat ze de waarde van toekomstige indexeringen in een keer van hun resultaat konden aftrekken. Dan zou Wiebes komend jaar een tegenvaller op de vennootschapsbelasting kunnen verwachten oplopend tot €5 miljard, waarschuwden ze.

De bewindsman stak gisteren na de berichtgeving meteen een stokje voor de stemming van de Eerste Kamer. „Ik moet nu eerst uitzoeken of het gaat om een wezenlijke groep, of het mechanisme zich echt voordoet en of je daar dingen aan kunt doen”, licht hij toe. Hij toonde zich blij dat het nieuws niet later kwam. „Mooi dat de adviesbranche zo eerlijk is om te zeggen dat er mogelijkerwijs belasting kan weglekken.”

Maar de Tweede Kamer is verbijsterd. „Ik heb me hogelijk verbaasd dat dit voorstel zo slecht is voorbereid”, zegt Ed Groot van coalitiepartij PvdA. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het ’pijnlijk’ dat de maas in de wet „een voor twaalf nog gedicht moet worden” en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er sprake is van een ’patroon’. „Dit is niet de eerste slordige wetgeving die door de Kamer gejast wordt”, zegt hij. „Bij elk van de dossiers is hij gewaarschuwd. Maar dan ontloopt hij de vragen met slimmigheidjes in plaats van er eens goed naar te kijken.”

Deskundigen vinden dat Wiebes na jaren van discussie erg veel haast had met de afschaffing van het pensioen in eigen beheer voor dga’s, omdat hij er een meevaller van €2,1 miljard van verwachtte. „Lange halen, snel thuis”, noemt pensioenadvocaat Theo Gommer (Gommer & Partners) zijn handelen. De haast zorgde dat hij deskundigen weinig ruimte gaf om mee te kijken. Wiebes koos in de zomer bewust om geen internetconsultatie te houden.

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vroeg bij behandeling in de Eerste en Tweede Kamer om allerlei casussen die goed effecten zouden tonen. Die wilde Wiebes niet geven, hij had haast. De staatssecretaris erkende op vragen van de NOB wel dat alle indexeringen in een keer afgetrokken konden worden, maar gaf geen informatie over de impact. „Daarom hebben we bij de NOB eind november nog eens 10 velletjes vragen gestuurd. Dat toonde hoe onduidelijk we het voorstel vonden” zegt fiscaal jurist Cor Overduin (Grant Thornton). Wiebes zegt daar over: „Er is toen niet gedacht dat het hier om een serieuze mogelijkheid ging die veel mensen zouden kunnen benutten.”

Gommer weet echter dat iedereen graag belasting uitstelt. „Mensen leven bij de dag. Nu omzetten en die fiscale last nemen, kost nu niets en zou direct veel belastingkorting opleveren.

De bewindsman ontkent dat er sprake was van een slordig wetgevingsproces. „Van haast kun je me niet betichten. Er is 2,5 jaar door allerlei specialisten aan gewerkt”, reageert hij. „Als je ziet dat er een gat gevonden is, had je ontzettend graag dat je hem zelf gevonden had. Maar dat is niet altijd het geval. Nu had De Telegraaf de primeur.”

Overduin denkt dat Wiebes niet zo’n manoeuvre zoals gister hoefde uit te halen als hij meer aandacht aan de impact van z’n voorstel had geschonken. Gommer verwacht dat Wiebes zich in rare bochten moet wringen om de miljardenstrop te voorkomen en het voorstel uitlegbaar te maken. „Hij zal moeten verbieden dat dga’s alle indexeringen nu als fiscale last nemen.”

Niet iedereen is blij met de uitstel. Overduin werd gister gebeld door een dga, die de grote aftrekpost zag lonken. Hij moest hem zeggen dat die aftrekpost waarschijnlijk zal verdwijnen.