Nieuws/Financieel
270204045
Financieel

Klant VS zadelt ABN Amro op met verlies van $200 miljoen

ABN Amro heeft een nettoverlies geboekt van $200 miljoen vanwege een in de problemen geraakte Amerikaanse klant bij ABN Amro Clearing. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er ongekende handelsvolumes en is de volatiliteit op de aandelenmarkten enorm toegenomen.

Stress op de markten

De klant in kwestie had een specifieke strategie bij het handelen in Amerikaanse opties en futures, maar was niet in staat om aan de minimumvereisten voor risico- en margedekking te voldoen. Volgens ABN Amro door de stress op de markten. Om verdere verliezen te voorkomen, besloot de clearingbank van ABN Amro de posities van deze klant te sluiten.

ABN Amro Clearing bedient professionele klanten die actief zijn op financiële markten wereldwijd. Eerder trof de clearingbank een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC van ruim een half miljoen euro. Het kantoor van de clearingbank in Chicago schond bepaalde regels rond de handel met Amerikaanse aandelen in buitenlandse bedrijven, stelde de toezichthouder vast.

Goede afspraken

Die kwestie draaide om zogeheten ADR’s, oftewel in de Verenigde Staten te verhandelen aandelen van buitenlandse bedrijven. Voor die aandelen is het doorgaans nodig om ook de daadwerkelijke aandelen in kas te hebben. Het is echter ook mogelijk ADR’s uit te geven zonder de daadwerkelijke aandelen in kas te hebben. Maar dan moeten de ontvangende handelaren evenveel buitenlandse aandelen hebben als ADR’s en goede afspraken hebben met depotbanken.

ABN Amro Clearing Chicago leende volgens de SEC dit soort „vooraf vrijgegeven” ADR’s van aandelenhandelaren, terwijl duidelijk was dat deze brokers niet de benodigde aandelen bezaten. De toezichthouder neemt het de clearingbank ook kwalijk dat er onvoldoende toezicht op medewerkers was.

Afgekocht

ABN Amro Clearing kocht met de boete van 586.000 dollar (535.315 euro) verdere vervolging af. De financieel dienstverlener erkende daarmee echter niet fout te hebben gehandeld, maar ontkende het ook niet.