Nieuws/Financieel
270484173
Financieel

Tesla boekt vijfde kwartaalwinst op rij

Automaker Tesla heeft voor de vijfde keer op rij een kwartaal afgesloten met winst. De maker van elektrische auto's zette in de drie maanden tot en met september een gewin van 331 miljoen dollar in de boeken. Verder ligt het bedrijf op koers om dit jaar een half miljoen auto's af te leveren.

Met het winstcijfer wist het bedrijf van oprichter en topman Elon Musk de verwachtingen van analisten te overtreffen. Dat deed Tesla ook met zijn omzet van bijna 8,8 miljard dollar, waar een jaar eerder 6,3 miljard dollar werd opgehaald.

Tesla sprak eerder de verwachting uit dit jaar 30 tot 40 procent meer auto's af te leveren in vergelijking met 2019. Daarmee zou het bedrijf voor het eerst mogelijk meer dan 500.000 modellen verschepen. Door de impact van de coronacrisis matigde Tesla eerder zijn toon.

Emissierechten

In de laatste maanden van het jaar moet Tesla nog zeker 181.000 auto's afleveren om zijn doel te halen. Dat zou op kwartaalbasis een toename van 30 procent betekenen. Tesla benadrukte dat het halen van het doel de laatste tijd wat moeilijker is geworden. Evengoed houdt het bedrijf de ambitie overeind.

Begin dit jaar, voor de coronapandemie in alle hevigheid losbarstte had Tesla geen twijfel over het gesteld doel van een half miljoen afgeleverde auto's. Dit zou op jaarbasis een stijging van 36 procent betekenen.

Tesla verdient zijn geld overigens met de verkoop van emissierechten aan branchegenoten die nog niet aan uitstootnormen voldoen in regio's als Europa en Californië. Investeerders zouden graag willen weten of het bedrijf met het maken en verkopen van zijn auto's winstgevend kan zijn.