Nieuws/Financieel
2705249
Financieel

Wall Street laat overwegend plussen optekenen

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag overwegend op winst, na de stevige koersverliezen een dag eerder. Wederom kregen beleggers op Wall Street een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers voorgeschoteld, onder meer van industrieel conglomeraat Honeywell, verzorgings- en schoonmaakmiddelenproducent Procter & Gamble (P&G) en creditcardmaatschappij American Express.

De leidende Dow-Jonesindex stond halverwege de handelsdag 0,5 procent hoger op 25.497 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 2777 punten, maar de technologiegraadmeter Nasdaq daalde licht tot 7487 punten.

P&G, bekend van merken als Gillette, Braun, Pampers en Ariel, kampte afgelopen maanden met ongunstige wisselkoerseffecten, maar boekte wel meer winst. Beleggers zetten het aandeel bijna 8 procent hoger. American Express won 3,7 procent nadat het derde kwartaal werd afgesloten met een recordomzet.

Honeywell

Honeywell, dat in het derde kwartaal meer winst maakte op een hogere omzet, verloor 0,5 procent aan beurswaarde. Het concern stelde zijn verwachtingen voor dit jaar naar beneden bij, naar aanleiding van de afsplitsing van onderdelen.

Andere bedrijven die met kwartaalberichten kwamen, waren uitzendconcern Manpower (min 3,9 procent), oliedienstverlener Schlumberger (plus 1,2 procent), betalingsverwerker PayPal (plus 8,6 procent) en advertentie- en marketingbureau Interpublic (plus 9,2 procent).

Chemieconcern DowDuPont kwam met een miljardenafschrijving op zijn landbouwactiviteiten. Het aandeel zakte 1,3 procent. Verder kreeg Microsoft groen licht van de Europese Commissie voor de overname van softwarecodesite GitHub ter waarde van 7,5 miljard dollar. Het aandeel Microsoft ging 0,6 procent vooruit.

Euro

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten in september flink is gedaald. De verkoop zakte naar het laagste niveau in bijna drie jaar. Er is sprake van een vrij beperkt aanbod, terwijl de stijgende huizenprijzen en hypotheekkosten voor terughoudendheid zorgen bij mogelijke kopers.

De euro was 1,1512 dollar waard, tegen 1,1489 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 69,28 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 80,09 dollar per vat.