Nieuws/Financieel
2710756
Financieel

Philips heeft last van wisselkoersen

Amsterdam - Philips had in het derde kwartaal last van ongunstige wisselkoerseffecten. Het gezondheidstechnologieconcern wist zijn opbrengsten verder op te krikken. Maar de omzet ging niet zo sterk omhoog als analisten hadden verwacht.

Vooral op het gebied van diagnose en behandeling werd een stevige groei neergezet. Daarentegen liet het onderdeel Connected Care & Health Informatics een kleine krimp zien.

De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie trokken wel weer aan, maar topman Frans van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend.

De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro. Onder de streep hield Philips 292 miljoen euro over, waar in het derde kwartaal 2017 nog een nettowinst in de boeken ging van 423 miljoen euro.

Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify.

Meer lokaal produceren

Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen. Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het gezondheidstechnologieconcern dure handelstarieven. Dat heeft topman Frans van Houten gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.