Nieuws/Financieel
2711039
Financieel

'Tegenvallende resultaten Philips'

Amsterdam - De resultaten van Philips vallen tegen. Volgens analisten van Bernstein was zowel de omzet als de winst lager dan waar rekening mee werd gehouden. De goede prestaties van Diagnoses & Treatment werden tenietgedaan door mindere resultaten bij Connected Care & Health Informatics (CC&HI) en Personal Health, aldus Bernstein.

Bij CC&HI gingen de marktvorsers uit van een autonome groei, terwijl hier sprake was van een daling. Bij Personal Health was volgens Philips nog wel sprake van groei, maar deze viel lager uit dan waar de kenners rekening mee hielden. Bernstein voorspelde voor de opening van de beurs al dat het aandeel maandag aan waarde zal gaan inleveren. Die min komt bovenop de ,,mindere prestaties" van het aandeel de afgelopen periode.

Ook bij Berenberg spreken ze van een redelijk bescheiden ,,omvang van het tekort". Volgens Berenberg-analisten kunnen de mindere prestaties bij CC&HI de markten frustreren. Daarnaast zijn beleggers mogelijk geschrokken van de toekomstige tegenwind die de leiding van Philips in een toelichting op de resultaten schetste.

Autonome groei

Analisten van ING wijzen erop dat de autonome groei in alle divisies lager uitviel dan verwacht. Daarnaast dook de operationele winstmarge (ebita-marge) voor de onderdelen Diagnosis & Treatment en CC&HI minder dan in doorsnee voorzien. Als positief punt stipt ING de stijging van het aantal orders van 11 procent op jaarbasis aan.

Kenners van Goldman Sachs spreken van een licht tegenvallend derde kwartaal en dan vooral voor de divisie Personal Health. Verder wijst de Amerikaanse bank op de aanhoudende kostenbesparingen die Philips doorvoerde en de positieve vooruitzichten op het gebied van gezondheidszorg. De winstmarge viel lager uit dan voorzien.

Het aandeel Philips verloor in de openingsminuten tot wel 9,9 procent. Die koersdaling betekende het grootste verlies op de beurs sinds juni 2011. Omstreeks 10.05 uur noteerde het aandeel 6,1 procent lager op 32,58 euro.