Financieel/Geld
2711548
Geld

Kleine belegger in het rood

Geen zwarte maandag, wel rode cijfers.

Geen zwarte maandag, wel rode cijfers.

Amsterdam - Meer dan honderdduizend Nederlanders zijn de afgelopen twaalf maanden gaan beleggen, gelokt door spotjes van banken en nerveus geworden van de lage spaarrente. Maar al die kleine beleggers komen voorlopig van een koude kermis thuis: na de recente stevige dalingen staan velen op verlies.

Geen zwarte maandag, wel rode cijfers.

Geen zwarte maandag, wel rode cijfers.

In plaats van een spaarrente van 0,03% hebben de particuliere beleggers die in AEX-aandelen beleggen een negatief rendement van 0,6 tot 1%, rekening houdend met uitgekeerde dividenden, blijkt uit berekeningen van deze krant. Alleen slimmeriken die ook stukjes Apple en Amazon hebben gekocht doen het beter: de Amerikaanse beurs breekt record na record, die in Amsterdam blijft achter.

Patrick Beijersbergen, beleggingsexpert bij de Vereniging van Effectenbezitters, adviseert particulieren de handdoek zeker niet in de ring te gooien. „Beleggen blijft bij de huidige lage rente aantrekkelijker dan sparen en de huidige dip zou benut kunnen worden om aandelen bij te kopen. Hanteer wel een beleggingshorizon van minimaal tien jaar.”