Nieuws/Financieel
2711598
Financieel

Staatsschuld eurolanden gedaald

Luxemburg - De negentien landen van de eurozone hebben hun staatsschuld vorig jaar verder afgebouwd. Dat blijkt uit herziene cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. In veel landen was de schuld nog wel flink hoger dan de in de Europese boekhoudregels vastgelegde grens van 60 procent.

De staatsschuld van de eurolanden zakte naar gemiddeld 86,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In een eerdere raming ging Eurostat nog uit van 86,7 procent. In 2016 kwam de schuld overeen met 89,1 procent van de omvang van de euro-economie.

Griekenland kampte met de hoogste schuldenlast. Die lag vorig jaar op ruim 176 procent van het Griekse bbp. Dat is wel iets lager dan de bijna 179 procent die het statistiekbureau meldde bij de eerdere inschatting. Italië volgde Griekenland, met een schuld die ongeveer 1,3 keer groter was dan de economie van het land.

Nederland voldeed voor het eerst in jaren wel aan de normen van Brussel. De Nederlandse staatsschuld zakte in 2017 volgens de herziene cijfers van 61,9 naar 57 procent. In april meldde Eurostat hier nog een afname van 61,8 naar 56,7 procent. Nederland boekte volgens Eurostat een overschot op de begroting. De inkomsten van de overheid overtroffen de uitgaven met 1,2 procent van het bbp.