Nieuws/Financieel
2711824
Financieel

Groei doe-het-zelf-implantaat als sleutel

Steeds meer mensen laten chips implanteren als sleutel voor een voor- of garagedeur of als tracker-volger voor een verblijf in het buitenland.

Volgens de gezaghebbende dataverzamelaar voor de sector Gartner is de nog altijd kleine nichemarkt van doe-het-zelf-implantaten, veelal met naald net onder de huid, een van de vijf belangrijkste trends voor komend jaar.

Steeds meer apparaten zijn via internet draadloos met elkaar verbonden. De komende jaren investeren technologiebedrijven miljarden in nieuwe diensten en het verbinden, het internet of things.

Naar miljardenomzet

De Duitse start-up Digiwell claimt in achttien maanden tweeduizend mensen via een injectienaald van een chip te hebben voorzien.

De microchips die mensen laten implanteren dienen behalve als identificatie ook als sleutel om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een woning.

Biohacking is voor 2025 goed voor een omzet van $2,3 miljard, aldus Gartner. Onderzoekers onderzoeken ondersteuning van menselijk gehoor en zicht met behulp van de implantaten.

Critici waarschuwen dat besmette implantaten, anders dan een verouderde of geïnfecteerde smartphone, na enige jaren niet eenvoudig te verwijderen zijn.