Nieuws/Financieel
2712625
Financieel

’Suikerprijs gaat stijgen’

Amsterdam (DFT) - De suiker in de koffie en thee wordt duurder. Aan de prijsstijging op de wereldmarkt lijkt voorlopig geen einde te komen.

Enkele oogsten in India en ook in Europa lijken te mislukken, wat grote suikerwerkers legden de productie stil uit protest tegen de prijzen. Rusland zal volgens de laatste berichten minder oogsten.

Tegelijkertijd is bij minder productie de munt van Brazilië - een van de grootste leveranciers van de zoetstof - duurder tegenover de dollar geworden; verkopen vanuit Brazilië aan Europa maken suiker hier prijziger.

Landbouwspecialisten bij Rabobank zien dat handelaren de stormbal heffen omdat ze vrezen dat het tropisch weerfront El Niño met vernieling van oogsten ook een prijsopdrijvend effect krijgt.

Biobrandstof gewild

Bovendien verhogen overheden de productiedoelen voor ethanol, dat als biobrandstof dienst doet, waarvoor suikerriet als brandstof dient.

Voor het eerst sinds december vorig jaar kiezen speculanten er daarom voor suikercontracten voor levering over enkele maanden in te kopen, constateert ING Research, ze vertrouwen op prijsstijgingen.

Ook dataverzamelaar Bloomberg constateert dat grote handelspartijen de komende kwartalen met inkopen rekenen op prijsstijgingen. In twee jaar waren ze niet zo optimistisch over de kans om te verdienen aan de inkoop van een suikeroogst.

Voedingssupplement

Ook siroop en molasse, gebruikt als voedingssupplement, kunnen in prijs stijgen.

Vooral witte suiker, de hoofdmoot voor in Amerikaanse en Europse koffie staat in uitbarsten op uitbarsten, stellen handelaren tegenover Bloomberg.

De prijsstijgingen lijken echter niet voor vele jaren te gaan gelden; nog altijd heeft India grote overschotten aan rietsuiker. En suikerriet is door boeren snel aan te planten. Met meer aanbod kan de prijs dan weer dalen.